usemap usemap

Zoektocht naar een nieuwe DumoulinTwee keer staat hij op de erelijst van de Franssen Franken Ronde van Heerlen, maar wij zullen hem toch vooral herinneren als de man in het roze. In 2014 en 2018 wist Tom Dumoulin aan de Stadsschouwburg in Heerlen te winnen en vooral de tweede keer ging het publiek helemaal uit het dak.

Het was een jaar nadat Dumoulin als eerste landgenoot de Giro d’Italia op zijn naam had geschreven en enkele dagen nadat hij op het podium op de Champs Elysees had gestaan als de nummer twee van de Tour de France. Eigenlijk waren we toen allemaal overtuigd dat hij die gele trui toch wel een keer mee naar Limburg zou nemen. Helaas verstoorde vooral het blessurespook deze droom.

Na de afgelopen Giro d’Italia maakte de Limburger bekend op het einde van het jaar te stoppen. Zijn lichaam wilde niet meer wat zijn hoofd in gedachten had. Op zijn 31ste hangt Dumoulin zijn fiets al aan de spreekwoordelijke wilgen. Ik ben geneigd te zeggen dat hij te vroeg deze beslissing heeft genomen. De afgelopen jaren heeft hij zoveel fysieke tegenslagen moeten incasseren dat optimale presteren vrijwel onmogelijk is. Al is dit makkelijk praten, want ik voel niet wat Dumoulin voelt.

Duidelijk is dat Dumoulin de Nederlandse, maar zeker de Limburgse wielersport een enorme boost heeft gegeven. Hij heeft het wielrennen in onze provincie een stuk populairder gemaakt.

Wat dat betreft hebben we de laatste jaren sowieso niet te klagen qua Limburgse wielrenners. Naast Dumoulin presteren Wout Poels en Mike Teunissen ook al jaren op wereldniveau. Poels wist in 2016 Luik-Bastenaken-Luik te winnen en maakte vier keer deel uit van de winnende Tour-ploeg. Mike Teunissen schreef de eerste Tour-rit in 2019 op zijn naam en droeg vervolgens twee dagen lang de gele trui.

Wielrennen mag wel een cultuurgoed in Limburg worden genoemd. Nergens anders in Nederland is de wielersport zo populair. En nergens kun je zo mooi fietsen als in ‘ons’ heuvellandschap.

Natuurlijk is de Amstel Gold Race het visitekaartje van het Limburgse wielrennen, maar we mogen het belang van de profrondes van Heerlen en Maastricht niet onderschatten. Het is een unieke kans voor het publiek om dicht bij de wielerhelden te komen. En Heerlen en Maastricht hebben momenteel een unieke datum op de kalender. Heerlen is op de vrijdag na de Tour de France, terwijl Maastricht sinds dit jaar op de vrijdag na de Giro d’Italia plaats vindt. Internationaal heb je je dan de perfecte datum.

Het is te hopen dat iedereen in Limburg in de gaten heeft wat we in handen hebben met deze twee profcriteriums. Een betere promotie voor het wielrennen in de regio is nauwelijks denkbaar. Er is een kans dat vanavond bij de altijd drukbezochte Franssen Franken Ronde van Heerlen een jongetje (of meisje) met de ouders rondloopt die hier de liefde voor de wielersport vindt. Iemand die we dan misschien vijftien jaar later tussen de profs aan de start van dit criterium zien verschijnen. Misschien zelfs wel een nieuwe Dumoulin.

Raymond Kerckhoffs
Hoofdredacteur RIDE Magazine en WielerFlits
25 jaar wielerjournalist De Telegraaf
Ambassadeur Franssen Franken Ronde Heerlen