usemap usemap

RaboRonde biedt ruimte aangepast sporten

Primeur tijdens RaboRonde Heerlen

Vlak na de Tour de France staat voor het eerst een NHC-wedstrijd op het programma van de RaboRonde Heerlen. Handbikers in een profronde, dat is een unieke combinatie. Mitch Valize, lokale vedette en Nederlands kampioen is een van de bedenkers van dit nieuwe initiatief.

NHC staat voor Nationale Handbike Competitie en de KNWU heeft Heerlen direct deze hoge status gegeven. Voor de ontwikkeling van het aangepast sporten is het belangrijk om meer en vooral ook selectievere wedstrijden te kunnen rijden.

Bijzonder
Organisator Chris Tiekstra geeft handbikers graag een platform om hun power te tonen in Heerlen. “Het is een jonge tak van de wielersport, zoals dat ook ooit het geval was met het vrouwenpeloton. Handbikers hebben een bijzonder verhaal, want het valt niet mee om te gaan sporten als je een lichamelijke beperking hebt. Daarom wil ik deze sport graag promoten bij een groot publiek. Dat doen we samen met onze partner Adelante on Wheels, die ons ondersteunt bij het wedstrijd-technische gedeelte.”

Elke deelnemer krijgt een aantrekkelijke startvergoeding. Bij de start- en finish op het Schouwburgplein is een aparte ingang en parkeerplaats. "Daar kunnen de handbikers elkaar al ontmoeten en de rugnummers ophalen. Ook de aangepaste toiletten en douches zijn hier beschikbaar." Chris Tiekstra denkt nu aan het lange lint van handbikers op het iconische Pancratiusplein.

Heerlen ademt wielrennen
Vooral op de eerste vrijdagavond na de Tour de France. Het is hartje zomer. In de stad is het afgeladen vol met mensen uit de hele regio. Onder het genot van een glaasje wijn, een biertje of gewoon een cola geniet men van de live muziek op een van de pleinen. En terwijl de zon langzaam ondergaat, koerst de nationale én internationale top van de wielerwereld door het stadscentrum. Dit is wat de RaboRonde zo speciaal maakt. En ook dit jaar belooft het een spektakel te worden met - voor het eerst - de Nationale Handbike Competitie in het voorprogramma.

Mitch Valize over deze unieke kans: “Als geboren en getogen Heerlenaar kijk ik er onwijs naar uit om door te straten van mijn eigen stad te kunnen racen. Met de RaboRonde Heerlen komt er voor de handbikers een mooie toevoeging aan onze nationale wedstrijdkalender. Het uitdagende parcours met kasseienstroken, veel bochten en een kort maar pittig klimmetje dat me doet denken aan het WK in Maniago en de World Cup in Corridonia. Racen door een druk stadscentrum met veel enthousiast publiek langs de kant, wie wil dat nou niet?”

Nog even
De voorbereidingen voor de 30ste RaboRonde Heerlen zijn zo goed als afgesloten. Met de overheden wordt nog aan de laatste details van de veiligheidsplannen gewerkt en er worden nu dagelijks contracten met deelnemers afgesloten.

Op donderdag 1 augustus start de RaboRonde Heerlen met de Rabo Urban Freestyle Event op het Pancratiusplein. Van 12.00 tot 17.00 uur worden hier clinics gegeven door Sietse van Berkel op de BMX. Iedereen, jong en oud, kan ook zelf een poging wagen op die geinige kleine fietsjes. Aansluitend aan Urban Freestyle is muziek door DJ Wim Frijns op het Pancratiusplein.

De vrijdag start traditiegetrouw om 15.00 uur met de RaboWielerPlaza op het plein voor de schouwburg. Hier worden producten gesampeld, zijn lekkere hapjes en drankjes te koop en wordt u geïnformeerd door de partners van de RaboRonde. In de loop van de middag komen hier ook de renners aan.

De RaboRonde is een van de grootste Na-Tour criteriums in Nederland. Jaarlijks bezoeken ruim 40.000 mensen dit evenement. De combinatie tussen topsport en feest op de horecapleinen is al meer dan 25 jaar een succesformule.

De toegang van de RaboRonde Heerlen is gratis.

Programma

15.00 uur Start Rabo WielerPlaza
18.00 uur Para-Cycling met Mitch Valize uit Heerlen
19.00 uur Finish Para Cycling
19.15 uur Start tijdrit heren (een ronde ongeveer 3 minuten / 10 deelnemers)
19.45 uur Start dames
20.30 uur Finish dames en reclamekaravaan
20.45 uur Start heren
22.00 uur Finish heren / Einde catering VIP / Start feest op horecapleinen

Kijk voor meer informatie en het actuele rennersveld op:
www.raborondeheerlen.nl of volg ons via Facebook of Twitter @RaboRondeHRLN

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de organisatie via:
Chris Tiekstra, 06-53 25 98 97.

Diverse rechtenvrije foto’s zijn op aanvraag beschikbaar.