31 juli, RaboRonde Heerlen

Voorbereidingen gereed

Heerlen -  De RaboRonde Heerlen is een van de grootste na-Tour criteriums
in Nederland. Jaarlijks bezoeken tussen de 40.000 en 50.000 mensen dit evenement.
De combinatie tussen topsport en feest op de horecapleinen is al meer dan 25 jaar een succesformule. De draaiboeken liggen op de plank, maar toch moet de organisatie elk jaar weer zorgen dat alles tot in de puntjes is verzorgd.

Op schema
Organisator Chris Tiekstra is deze weken druk in de weer. “Gelukkig staat de organisatie als een huis. We zijn er eigenlijk al helemaal klaar voor. Vanaf nu kunnen we ons concentreren op het samenstellen van het deelnemersveld.”

Die renners worden tijdens de Tour de France door Cycling Service benaderd. Vooral tijdens de rustdagen is er veel contact, maar ook in de namiddag, zodra de renners gefinisht zijn. Tiekstra: “Zoals bekend willen wij zoveel mogelijk Nederlandse Tourdeelnemers aan de start krijgen in Heerlen. Dat is lastig vanwege twee zaken. Ten eerste zijn de startkosten erg hoog en kan een organisator van een Nederlands na-Tour criterium niet meer alle Nederlandse Tourrenners een contract aanbieden. Daarnaast is op de dag na de RaboRonde Heerlen een wereldbekerwedstrijd in Spanje, de Clásica San Sebastián. Daar moeten een aantal renners van hun ploegleiding rijden en dus kunnen ze in Heerlen niet van start gaan.”

Maar ook het uitvallen van een aantal Nederlandse toppers maakt het voor de organisatie niet eenvoudig. “We hebben eigenlijk altijd wel een mooi deelnemersveld in Heerlen en dat gaat ons dit jaar zeker weer lukken. Maar vergeet ook niet dat we een volwaardige dameswedstrijd hebben. Ook daarvoor zijn nu druk in de weer met de contracten. Bij de dames ligt de nadruk ook op de Nederlandse dames, maar dan omdat zij de top van het vrouwenwielrennen vormen. Anna van der Breggen is daar een mooi voorbeeld van, zij heeft net de Giro Rosa op haar naam geschreven.”

Anders
Ondanks de succesformule wordt ieder jaar weer iets toegevoegd. Zo staan er dit jaar twee bijzondere gasten op de Rabo WielerPlaza. Het gaat dan om Wilde Ganzen. Zij staan met een stand op het Van Grunsvenplein tijdens de Rabo WielerPlaza. Hier kunt u zelf op de fiets een route afleggen, alsof u in Afrika op de fiets zit. Gaat het hier om het vermaak, in Kenia is de fiets een prima manier om bijvoorbeeld de gezondheidszorg dichterbij te brengen. Voor de gezondheidswerkers is het moeilijk om in de afgelegen gebieden, onbegaanbaar voor auto's, te kunnen komen. De fiets red hier dus levens!

De organisatie is trots op deze wat onverwachte link tussen het wielrennen en de inzet van Wilde Ganzen voor de armoedebestrijding. “Het ligt misschien niet zo voor de hand, maar we hebben allemaal iets met fietsen. En als ons evenement een podium kan zijn voor dit goede doel, dan werken wij daar graag aan mee. Een andere opvallende verschijning is de stand van Bi-Bell, een Heerlense uitvinding waarbij een fietsbel verwerkt zit in de bidon. Heel erg chique en toch ook heel veilig.

Het is toch geweldig dat we dit soort dingen in onze stad aan het publiek kunnen presenteren. Wij vinden dat een verrijking voor de RaboRonde Heerlen.”

Feest
De RaboRonde Heerlen is een feest dat mensen al maanden vooraf in hun agenda zetten. Dit volksfeest bestaat uit diverse wieleractiviteiten en fietsprojecten voor de jeugd. Daarnaast is er ruimte voor Limburgs wielertalent. Het feest is compleet dankzij de goed verzorgde horeca activiteiten rondom het bijzonder parcours van 1,6 km dat zich dwars door het centrum van Heerlen slingert.

De toegang van de RaboRonde Heerlen is na 25 jaar onverminderd gratis, hetgeen binnen de na-Tourcriteriums een unicum is.
Kijk voor meer informatie en het actuele rennersveld op: www.raborondeheerlen.nl of volg ons via Facebook of Twitter @RaboRondeHRLN

Programma

15.00 uur

Rabo WielerPlaza geopend

 

Kids Clinic (Go Cycling/Go for Gold Kids)

18.00 uur

Reclamekaravaan

18.30 uur

Start Dameskoers (25 ronden = 40 km)

19.30 uur

Finish en huldiging dames

 

Reclamekaravaan

20.00 uur

RaboRonde Heerlen (50 ronden= 80 km)

22.00 uur

Finish en huldigingen

 

Start festiviteiten op horecapleinen

                     

                 


<< terug