25e  RaboRonde Heerlen 2014

Mega wielerfestijn in centrum van de stad

 

HeerlenDe jubileumuitgave van de RaboRonde Heerlen belooft dit jaar een grandioos fietsspektakel te worden.  Op 1 augustus 2014 –de eerste vrijdag na de Tour de France- geeft een keur aan profwielrenners, zowel bij de dames als de heren,  acte de présence in het hart van Heerlen voor de start van Nederlands grootste na Tour criterium. Waarbij ook dit jaar weer 50.000 of meer bezoekers worden verwacht.

Naast tal van wieleractiviteiten op en rondom de nieuwe Rabo WielerPlaza vindt tijdens de RaboRonde Heerlen ook de aftrap plaats van de campagne voor Het Glazen Huis 2015 van 3 FM’s Serious Request. Heerlen is in 2015 gaststad voor deze radiomarathon voor het goede doel. Toegang voor alle activiteiten van de RaboRonde Heerlen is gratis.

Nederlandse renners uit de Tour de France
In 1990 drukte Peter Winnen als eerste winnaar zijn wiel over de finish tijdens de RaboRonde Heerlen. 25 jaar later is dit profcriterium niet meer weg te denken van de Nederlandse wielerkalender. Aandacht voor diverse wieleractiviteiten, fietsprojecten voor de jeugd, goede doelen en Limburgs wielertalent in combinatie met goed verzorgde horeca activiteiten zorgen voor een gezellig volksfeest rondom het bijzonder parcours van 1,6 km dat zich dwars door het centrum van Heerlen en de diverse horecapleinen slingert.

Een unicum in Nederland.

Ieder jaar presenteert de organisatie van de RaboRonde Heerlen de Nederlandse  tourvedetten uit de zojuist beëindigde Ronde van Frankrijk. Saillant detail: de organisatie kiest nadrukkelijk voor Nederlandse renners en weigert categorisch torenhoge startgelden te betalen voor buitenlandse Tourvedetten. “Het is een volksfeest met een Nederlandse inbreng, daarin passen geen enorme startbedragen voor  winnaars van diverse Tourtruien.”
De start van de herenkoers wordt om 18.00 uur eerst voorafgegaan door de reclamekaravaan, gevolgd door de Dameskoers over 25 ronden (40 km) met finish en huldiging om 19.30 uur.
Na het succes van vorig jaar met Belgisch kampioene Liesbeth de Vocht als eerste winnaar van de RaBoRonde Heerlen voor dames is het niet meer dan logisch dat de dameskoers dit jaar een volwaardig vervolg krijgt. Na de finish en huldiging van de dames start om 19.30 uur wederom de reclamekaravaan, waarna aansluitend  om 20.00 uur het startschot wordt gelost voor de RaboRonde Heerlen. De wielrenners fietsen 50 ronden (80 km) en finishen om 22.00 uur, waarna de huldiging plaatsvindt en uiteraard het feest losbarst op de horecapleinen.

Boels Dolmans Cycling Team

Op het plein voor theater Heerlen bevindt zich de gezellige Rabo WielerPlaza waarop bedrijven en sponsoren zich presenteren en waar tal van activiteiten plaatsvinden gelieerd aan de wielersport. Zichtbaar aanwezig is hier het Boels Dolmans Cycling Team. In nauwelijks drie jaar tijd uitgegroeid tot een begrip in het internationale dameswielrennen. Bij aanvang van het seizoen 2014 bezet het team de 3e plaats op de UCI-ranking. Het Boels Dolmans Cycling Team committeert zich nadrukkelijk aan de opleiding van talenten. Nergens anders in Nederland krijgen zoveel jonge rensters al de kans vanaf de junior-vrouwen door te groeien naar de top van het internationale elite-vrouwenpeloton.

Wielersport Math Salden

Ook op het belevingsplein aanwezig is Wielersport Math Salden, de grootste wielerspeciaalzaak in Limburg en sponsor van het Regionaal TrainingsCentrum Wielrennnen Limburg (RTC Limburg). Salden beschikt over het meest uitgebreide assortiment aan fietsen, fietsonderdelen, accessoires en fietskleding van Nederland en België. Tijdens de RaboRonde Heerlen  presenteert Wielersport Math Salden onder meer de nieuwste racefietsen, frames, kleding, accessoires en zijn know-how op het gebied van onderhouds- en trainingstips.

Mont Ventoux bedwingen tegen kanker

Mont Ventoux is een steile berg in Zuid-Frankrijk met een kale top op 1.912 meter hoogte.  Stichting Mont Ventoux zamelt geld in voor onderzoek naar kanker bij kinderen. Het beklimmen van deze berg is een enorme uitdaging. Een sportieve strijd die symbolisch is voor de strijd tegen kanker. Met het beklimmen van de Mont Ventoux steunen deelnemers KWF Kankerbestrijding. In 2013 zijn ruim 550 deelnemers de Mont Ventoux opgegaan met als missie: sport als symbool in de strijd tegen kanker. De totale opbrengst in 2013 van de actie is 600.900 euro waarvan ruim 60% ten goede komt van KWF. De overige opbrengst gaat naar verscheidene regionale doelen die zich inzetten voor mensen met kanker of zich richten op de preventie van kanker. De organisatie is aanwezig op de Rabo WielerPlaza.

Glazen Huis op Rabo WielerPlaza

Op de WielerPlaza vindt ook de aftrap plaats van 3FM Serious Request. Heerlen is in 2015 op het Pancratiusplein de trotse gastheer van deze organisatie die zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar inzet voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie. Bezoekers aan de RaboRonde Heerlen kunnen alvast een kijkje in en achter de schermen van het Glazen Huis nemen. In 2013 bedroeg de opbrengst van 3FM-inzamelingsactie Serious Request 12.302.747 euro.

RTC Limburg
Het Regionaal TrainingsCentrum Wielrennnen Limburg (RTC Limburg) is sinds 2010 actief en als eerste RTC Wielrennen in Nederland gecertificeerd. Gevestigd in de Sportzone  Limburg in Sittard-Geleen wordt RTC Limburg gesteund door de Provincie Limburg die de wielersport tot speerpuntsport nummer 1 van Limburg heeft benoemd. In diverse wielerdisciplines wordt op een professionele wijze gewerkt aan de begeleiding van Limburgse wielertalenten. Het RTC Limburg biedt ontluikend Limburgs wielertalent extra begeleiding, diverse internationale wedstrijden en buitenlandse trainingsstages. De Limburgse wielertalenten uit het RTC , verenigd in het Limburgs Cycling Team, presenteren zich samen met hun begeleiders op de Rabo WielerPlaza.

Kids Clinic Go Cycling

Midden op de Rabo WielerPlaza is ruimte gecreëerd voor Go Cycling met een fietsbehendigheidsplein voor kinderen die hier vanaf 12.00 uur terecht kunnen.
Go Cycling is een sportstimulerend fietsproject voor 11- en 12 jarigen (groepen 7 en 8) van het basisonderwijs. Go Cycling wordt aangeboden in het kader van Go for Gold Kids, een provinciaal sportstimuleringsproject in samenwerking met Wielerfederatie Limburg. De leerlingen maken kennis met de wielersport middels een korte theorieles en drie praktijk lessen in een veilige wieleromgeving gegeven door gediplomeerde trainers.

Op de Rabo WielerPlaza kunnen de kinderen kennis maken met alle facetten  van de wielersport. Door het zelf te doen, zelf te ervaren. Er is materiaal aanwezig en professionele begeleiding. En kinderen die de smaak te pakken hebben  krijgen alle informatie over (gratis) proeftrainingen bij wielerclubs in hun omgeving.

De 25e jubileumuitgave van RaboRonde Heerlen op 1 augustus a.s. zal ook dit jaar ongetwijfeld  weer talloze toeschouwers uit heel Nederland, de  Euregio en inwoners van Parkstad naar het centrum van de stad brengen.  Een aansprekend wielerprogramma voor jong en oud, omlijst door tal van festiviteiten op de horecapleinen maakt Heerlen op 1 augustus  wederom tot het middelpunt van de wielersport. Het evenement duurt tot 0.200 uur. Kijk voor meer informatie op: www.RaboRonde Heerlen.nl


Programma

12.00 uur   Rabo WielerPlaza geopend
    Kids Clinic (Go Cycling/Go for Gold Kids)
18.00 uur   Reclamekaravaan (1 ronde)
18.30 uur   Start Dameskoers (25 ronden = 40 km)
19.30 uur   Finish en huldiging Dames
    Reclamekaravaan (1 ronde)
20.00 uur   RaboRonde Heerlen (50 ronden = 80 km)
22.00 uur   Finish en huldigingen
     
     

 


<< terug