27 juli 2012 , de eerste vrijdag na de Tour
RaboRonde Heerlen echt Nederlands criterium

Heerlen - De organisatie van de RaboRonde Heerlen heeft besloten om de editie van dit jaar helemaal Nederlands te houden. Volgens organisator Chris Tiekstra zijn hier een aantal goede redenen voor. “Omdat op dag na ons criterium in Londen de wegwedstrijd om de Olympische medailles plaatsvindt, zijn er bijna geen buitenlandse toppers beschikbaar. Het is uitgesloten om op vrijdag in Heerlen te rijden om de volgende dag in Londen te vlammen.”

Dat is al een goede reden om geen buitenlanders uit te nodigen, maar er is meer. Tiekstra; “We hebben
in Nederland een aantal goede wielrenners en een flink aantal weet de Tour ook uit te rijden. Zij verdienen
het om zich aan het Heerlense publiek te mogen presenteren. Daarnaast ben ik zelf bestuurlijk actief in het Limburgse wielrennen en daarom zullen er een flink aantal aankomende Limburgse wielertalenten aan de
start verschijnen. Zo maken de toeschouwers al vroeg kennis met jongens als Yannick Janssen, Raymond Werst (Heerlen), Bob Schoonbroodt (Hoensbroek), Glenn Hool (Merkelbeek) en Luc Loozen (Voerendaal).”

De weersverwachtingen zijn goed; droog en zonnig met een temperatuur rond de 22 graden. Ideaal weer
voor een prachtig feest in Heerlen centrum. Zoals altijd is de toegang gratis.

Bijzonder

Omdat de eerste contracten de afgelopen weken zijn afgesloten tekende zich al snel een beeld af.
Het waren vooral de Nederlanders die snel tekenden en daarmee lieten zien graag in Heerlen te willen
rijden. Dat was de aanleiding voor de organisatie om dan ook maar voor een 100% Nederlands rennersveld te gaan. “Dat is ook de oorsprong van de criteriums in ons land. We wilden de mannen die in de Tour hadden gefietst aan het Nederlandse publiek tonen. Dat was in een tijd dat er ook nog vaak Nederlandse Toursuccessen geboekt werden. Tegenwoordig valt dat eerlijk gezegd wat tegen, maar wij vonden het toch een leuk idee om dit jaar op de Hollandse toer te gaan”, aldus Chris Tiekstra.

Het na-Tour criterium in Heerlen is een van de grootste van Nederland. Jaarlijks komen meer dan 40.000 mensen naar het centrum van de stad om te genieten van een combinatie van sport en ontspanning. Want na de wedstrijd wordt op de pleinen feest gevierd tot in de late uurtjes. Vorig jaar beleefde de RaboRonde Heerlen een topjaar met meer dan 60.000 bezoekers, waarbij het weer natuurlijk een belangrijke rol speelde.


Contracten

In Heerlen zullen bijna alle Nederlandse Tourdeelnemers aan de start staan.
Momenteel hebben Bauke Mollema, Johnny Hoogerland, Kenny van Hummel, Karsten Kroon en Thomas Dekker al getekend. Daar komen de komende dagen mannen als Kruiswijk, Tankink, Ten Dam, Ruijgh, Curvers, De Kort, Timmer en Weening (allen Tourdeelnemers) nog bij.

Ook Tom Dumoulin en Floris Goesinnen (beiden Maastricht), Tjarco Cuppens (Landgraaf) en Dajo Sanders (Heerlen) hebben een contract aangeboden gekregen.


Tijdrit

De organisatie van de RaboRonde Heerlen (Stichting Cyclocross Heerlen) en de gemeente Heerlen lopen vooruit op de Wereldkampioenschappen Wielrennen. Heerlen is op woensdag 19 september gastheer van de Individuele Tijdrit Heren Elite, met start op het Pancratiusplein.

Daarom is er een tijdrit voorafgaande aan de RaboRonde. De tijdritcompetitie gaat om 18.00 uur van start.
Een uur eerder start de jeugd in de Rabo Dikke Banden Race.

Het parcours van de RaboRonde Heerlen gaat dwars door het centrum en over de horecapleinen. Professionele speakers zorgen ervoor dat het publiek niets hoeft te missen.

Programma

Het programma ziet er in grote lijnen als volgt uit

17.00 uur RDBR
18.00 uur Tijdritcompetitie
19.00 uur Reclamekaravaan
20.00 uur RaboRonde Heerlen
22.00 uur Finish

<< terug