30 juli, de eerste vrijdag na de Tour
RaboRonde Heerlen gaat door!

Heerlen - De Rabo Profronde Heerlen was voor heel veel mensen een jaarlijks terugkerend feestje.
De gemeente Heerlen ondernam daarom direct actie om de ronde te behouden nadat de organisatie aangaf te willen stoppen met het evenement. Het College schakelde Chris Tiekstra van de Stichting Cyclocross Heerlen in om samen het evenement te redden! Koppel daar Rabobank Parkstad Limburg als naam- en hoofdsponsor aan en de RaboRonde Heerlen is een feit.


Een feestje!

Er is tussen januari en de dag van vandaag veel werk verzet. Chris Tiekstra stuurt de nieuwe organisatie aan. "De vorige organisatie wilde ons geen informatie verschaffen, dus we hebben alles opnieuw moeten uitzoeken. Dat heeft overigens ook zijn voordeel, want we doen het nu op onze eigen manier. In grote lijnen blijft veel bij het oude, al hebben we het parcours iets aangepast. We gaan nu dwars over de Bongerd, zodat we dit plein optimaal kunnen benutten. Verder vervalt het vuurwerk en de regiokaravaan. Waar we extra op inzetten is de Rabo Dikke Banden Race voor de jeugd en de reclamekaravaan op het parcours. Dat moet echt een feestje op zich worden”.

Veel geld

De organisatie laat weten dat de voorbereidingen inmiddels zo ver gevorderd zijn dat de RaboRonde Heerlen definitief zal doorgaan. De Stichting Cyclocross Heerlen heeft voldoende sponsorgelden binnengekregen en is ook organisatorisch klaar voor de klus. Penningmeester Bart Vanwersch: “Er is veel geld gemoeid met een dergelijk groot evenement. De gemeente, de provincie en de naamsponsor Rabobank Parkstad Limburg zegden gezamenlijk direct een ton toe. De rest moest uit sponsoring komen. Inmiddels zijn we enkele maanden verder en blijkt er veel waardering voor onze aanpak te zijn. De sponsoring loopt boven verwachting goed en we komen uit op een totaal van rond de € 250.000. Dat is veel geld, maar we moeten ook helemaal opnieuw beginnen. Zo moeten diverse zaken worden aangeschaft, zodat we er de komende jaren profijt van hebben.”

Hulp uit onverwachte hoek

Naast de vaste bestuursleden, die ook jaarlijks de UCI Cyclocrosswedstrijd op de Molenberg organiseren, kwam er ook hulp uit onverwachte hoek. Oud wethouder Jos Offermans is de nieuwe commerciële man. Hij vertelt; “Toen Chris mij om hulp vroeg heb ik direct ingestemd. We kennen elkaar uit Hoensbroek en uit de politiek en we zijn allebei trots op onze stad. Ik probeer zoveel mogelijk sponsoring binnen te halen en tot nu toe ben ik niet ontevreden. Het zou toch ook te gek zijn als zo’n fantastisch evenement niet voor Heerlen behouden zou blijven.”
Chris Tiekstra vult aan; “Onze bestuursleden zijn al hard aan het werk. Daarbij zijn straks voor de uitvoering natuurlijk veel handjes nodig. Voor het neerzetten van hekken, voor het opbouwen van de voorzieningen, voor de beveiliging van de oversteekplaatsen en ga zo maar door. In totaal zullen er op donderdag, vrijdag en zaterdag een kleine 200 mensen actief zijn. Mijn collega’s zijn daarvoor al druk de draaiboeken aan het schrijven. Je merkt dat iedereen erg gemotiveerd is. We willen er meteen een erg mooie editie van maken.
Aan de inzet van onze mensen zal het zeker niet liggen.”

De inwoners van Heerlen Centrum en de ondernemers worden geïnformeerd over het afsluiten van de binnenstad op 30 juli. Bij de diverse afzettingen zullen gekwalificeerde mensen staan en in de binnenstad wordt de veiligheid bewaakt door de politie, de gemeente en diverse particuliere bewakingsfirma’s.
“Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Daarom hebben we met de politie en de gemeente strakke afspraken gemaakt.”


Programma

Het programma ziet er in grote lijnen als volgt uit
18.00 uur Rabo Dikke Banden Race
19.00 uur Reclamekaravaan
20.00 uur RaboRonde Heerlen
22.00 uur Finish RaboRonde Heerlen, start feest op alle pleinen

<< terug